In english.
Workshops och föredrag
Innehållet i en föreläsning eller workshop beror på tid, resurser och deltagarnas ålder, bakgrund och intressen. Exempel på vad jag kan eller brukar göra är:
- 1.* Berätta om mitt musikinstrumentbyggande / ljudskulpturer / musikalisk performancekonst, med bilder och filmklipp, idéer och ideologi.
Material om detta här. Detta kan fungera bra som utgångspunkt för en konsert, workshop eller andra föredrag:
- 2.* Ovanliga ingångar till instrumentakustik, instrumentsystematikens bakgårdar, många inspirerande exempel i bild, film och ljud.
Detta är en bra introduktion, antingen för sig, eller helst om vi har en del tid att arbeta med att bygga instrument.
- 3. Diskussion om vad improvisation är och varför det kan vara intressant och viktigt, ev. med olika ljudexempel och diskussionsfrågor.
Tidigare föredrags/artikelversion här. Detta är en bra introduktion för människor som är intresserade av, eller vill studera improviserad musik.
- 4. Om surrealismen och musiken, historiskt, ideologiskt, ljudexempel, diskussion.
En lång, ännu opublicerad artikel om detta finns, och ett publicerat utdrag på engelska finns i Hydrolith, utgiven av Oyster Moon Press, liksom en kort kommentar här. Detta är för människor som är intresserade av något av de två ämnena musik och surrealism, eller i ideologiska/kulturella diskussioner i allmänhet.
- 5. Om att vara musiker/konstnär och vad det kan innebära. Vad är en professionell? Vad är musik/konst? Varför är det viktigt?
Vissa kommentarer om detta finns här och här. Delar av detta inkluderar jag vanligtvis i 1) och 4).
- 6.* Olika praktiska spelövningar och lekar: vad är improvisation och vad är musik i praktiken?
Detta är mer en spel-workshop för praktiserande musiker, men också för nyfikna amatörer och icke-musiker.
- 7.* Bygge av kontaktmikrofoner praktiskt (kräver förberedelser, material och verktyg).
Mer om detta här. Detta är bra för alla sorters experimentella konstnärer som vill utvidga sina kunskaper och möjligheter att göra nya musikinstrument, inspelningar eller ljudinstallationer. Vanligtvis en del av 8).
- 8.* Workshop i experimentellt musikinstrumentbygge (kräver lite mer förberedelser, material och helst en verkstad eller verktygssamling).
Detta kräver helst minst två dagar, även om man kan göra litegrann på en dag också. Om det finns mer tid är det bra att inkludera ljudpromenader, ljud- och skrotletning, spelövningar, förberedelser för och genomförandet av en konsert och att göra en inspelning. Idealiskt är åtminstone en veckas arbete bra för detta, det kan kompletteras med föredrag, diskussioner, och samarbete med andra konstnärer.
- 9. Hur man spelar såg.
Introduktion till detta här. Ta med så många sågar och stråkar ni kan, så ska vi få dem att sjunga!
- 10. Fylkingen och avant-garde-situationen i skandinavien.
Hölls första gången vid 6 Festiwal Muzyki Improwizowanej Ad Libitum + 5 Festiwal Improwizacji Tanca Sic!, på Laboratorium, Centre For Contemporary Art (Centrum Sztuki Wspólczesnej – Zamek Ujazdowski), Warszawa 2011. Den har utvidgats och skrivits om för Fylkingens 80-års jubileumsbok som kommer ut år 2014.
- 11. Muzakblocker.
Ett föredrag om ljudnedskräpning, ljudnedskräpningens ideologi och dess möjliga lösningar.
- 12. Om Ingenting eller Döden existerar inte!
Första versionen framförd vid Stocksunds Torp, som “Hålism - en andlig materialism eller Döden existerar inte. En ljudperformance kring hålet i medvetandet och i verkligheten” 2012.
En utvecklad version av denna och den förra framfördes som En helkväll om ingenting, Tyst Konsert, Antimusik, Filmvisning och Föredrag, på Fylkingen 2012.
* En mer utförlig beskrivning och en lista på tekniska och andra behov för # 1, 2, 6, 7 och 8 finns här.
Här finns många exempel i bild och filmklipp på workshops och arbeten med vuxna, unga och barn.
Kontakt.
Välkommensidan.
Denna sida uppdaterad den 9 juli 2013.