Hej
Mitt namn är Tomas Eriksson och jag läser civilekonom vid högskolan i Gävle.
Håller för närvarande på med att avsluta mina ekonomistudier med att göra klart min magisterexamen.
Jag ska nu påbörja mitt examensarbete och skulle behöva er hjälp.
Studien ska belysa olika yrken och vad som gör specifika yrken attraktiva och vilka egenskaper man behöver ha för att bli framgångsrik i just det ni håller på med.
Studien ska också kontrollera om vi kan ha hjälp av vår utbildning i vissa yrken som ibland kan vara långt ifrån de vi i vanliga fall uppfattar som traditionella ekonomiska yrken.
Nu behöver jag er hjälp angående just er bransch o yrke.
Jag valde just er företag efter sökning på internet då det såg intressant ut, och i tron på att jag kunde få bra, intressanta svar från er (så känn er utvalda).
Era kontaktuppgifter fick jag sedan i huvudsak via lokaldelen, eniro och hitta.se.
100 företag är till en början utvalda från olika branscher o geografiska platser i landet för att få in mer intressanta svar.
Det jag skulle vilja ber er om är om ni kan undvara ca 5 min o svara på mina frågor.
Det spelar inte så stor roll vem som svara på frågorna på ert företag, men helst en person med erfarenhet och som har någon form av ledande roll vore att föredra.
Svaren behöver inte vara långa o känner ni att några frågor är svåra att svara på så försök så gott ni kan, all data är viktig för oss.
Är det något ni inte vill svara på är det ok.
Sen kan jag också tillägga att svaren kommer redovisas anonymt.
Kommer samla in info o sen se om det finns tydliga tendenser i svaren och redovisa dem generellt.
Ja, men jag har sedan 2008 också anställning av Musikalliansen, som är “den tredje anställningsformen” och som fungerar som en icke-hycklande variant mellan a-kassa och konstnärslön eller inkomstgaranti. Jag får i princip lön därifrån när jag inte har speljobb, för att förenkla, och det är tidsbegränsat till mitt tidskonto som också beror på hur många speljobb jag får. Jag söker också alltid arbetsstipendier som konstnär och får det ibland.
Kombinerar yrke som
1. pianostämmare/tekniker och
2. musiker/tonsättare/konstnär/pedagog/skribent o.d., dvs ganska flexibel konstnär.
(Svaren nedan följer numrena för de två yrkena ovan!)
1. Pianoteknikerlinjen i Leksand, dåvarande Hantverkets Folkhögskola (numera nedlagd) 1 1/2 år men numera heter Leksand Folkhögskola
Piano- og cembalobygger, Musikk Instrument Akademiet i Moss, norge (numera nedlagd) 3 1/2 år
Undervisning hos meister Peter Schlosser, Klingenthal, tyskland inför gesällbrevet 1996.
2. Piano på Kommunala Musikskolan; Hammarbygymnasterna (elitgymnastik); “Jazz/rock improvisation och ensemblespel” kvällskurs; Stockholms Universitet, Musikvetenskap 1 1/2 år; Lunds Universitet, Filosofi 1 år; privat skulpturstudent för Evert Lindfors några veckor; Många kurser sedan '84, inkl. Elektroakustisk Musik Komposition 2 år, på EMS (Elektronmusikstudion); div. ekonomi- och pr-kurser. Har också deltagit i många workshops med musiker, tonsättare, dansare, skådespelare och instrumentmakare.
1. Mitt intresse för experimentellt musikinstrumentbygge ledde mig in till traditionellt sådant, och det framstod som en ypperlig kombination med yrket som musiker att kunna ha ett levebröd även som hantverkare.
2. Svårt att säga, men musikintresset tog fr.a. fart under gymnasietiden och ledde mig på många vägar innan jag till slut kunde betrakta mig som professionell musiker.
1. Ca 2-4 i genomsnitt, men det varierar mycket i olika perioder, fr.a. beroende på min tillgänglighet. Jag är pianotekniker i Stockholm men jobbar internationellt som musiker och reser alltså mycket.
2. I genomsnitt drygt en spelning eller liknande konstnärligt jobb i veckan, men varierar också mycket i perioder. En spelning kanske tar i praktiskt arbete ca en arbetsdag eller 5-8 timmar med allt kringjobb och resor, men om man räknar allt kontorsarbete: pr, ansökningar, redovisningar, hemsidesuppdateringar, kommunikationer osv, så är det mer eller mindre heltidsarbete, 5-8 timmar om dagen inklusive helger.
1. a) Tålamod b) känsla för kompromisser (när något är acceptabelt bra eftersom det aldrig kan bli helt perfekt) c) händighet (känsla för verktyg och material) [bra hörsel och gehör är förstås nödvändigt men dess betydelse är lite överdriven]
2. a) Passion b) stresstålighet c) uppfinningsrikedom
För båda vill jag lägga till: organisationsförmåga och självdisciplin.
1. Bästa: a) Självständighet och flexibilitet b) det är roligt att komma hem till okända människors hem och träffa dem c) det är roligt att jobba med hantverk och att lösa problem.
Sämsta a) Det är svårt att sätta rimliga priser och ge förhandsbedömningar b) det kan vara nervöst att känna till sitt rykte eller kvalitet som yrkesperson då man jobbar så ensam, vilket kanske kan kompenseras något genom att man går med i SPTF, Sveriges Pianostämmare- och -Teknikerförening, vilken har olika samlingar o.d. Jag är inte med (ännu) eftersom jag inte arbetar heltid med detta. c) ekonomin är osäker som egenföretagare, så är även pianots framtid.
2. Bästa: a) att ha sin passion som yrke är både fördel och nackdel, eftersom det aldrig går att mäta en passion i pengar. Men när det går att få betalt i en verksamhet som man älskar är det ju en fördel att man slipper göra alienerande (icke önskade) arbeten för att överleva b) genom att göra det som inspirerar en själv, kan man ha en fantastisk möjlighet att inspirera andra och därmed på ett djupgående sätt förändra mänskligheten till det bättre c) man får möjlighet att möta andra fantastiska människor och inspireras av dem, i samarbeten eller möten av olika slag.
Sämsta: a) att ha passionen och inte pengarna som den centrala drivkraften i ett yrke är stick i stäv med den rådande samhällsmoralen, vilket man möter varje dag genom ett hårdnackat motstånd från alla håll. Detta måste man förstå, analysera och ha en motstrategi för att kunna tackla, vilket inte alla klarar. b) om man verkar i en genre där det ständiga resandet är en förutsättning, kan man glömma allt normalt familjeliv, om man nu värdesätter det. c) man får räkna med att ha ekonomiska problem till vardags och närsomhelst vara tvungen att ge upp och ta ett brödjobb eller stämpla. Det är viktigt att ha en plan B för att klara sig i trånga lägen.
MVH,
Johannes Bergmark