En Värdelös kvinna

Text-ljud-komposition, 28:40

Av och med Maria Zennström
Musik och ljudläggning: Johannes Bergmark
Beställning: Radioteatern.
Realiserad på EMS, Stiftelsen Elektroakustisk Musik i Sverige 2002.

"Jag respekterar skönheten. Jag hatar den. Min blick är oupphörligt fäst vid den..."

Sällan har jag känt mig så generad över en text. Den är plågsam. Den gör mig själv osäker.
Jag är tacksam och tillfredsställd över att Johannes B har ljudlagt monologen. Hans musik fungerar unikt bra till text, han spelar på nyuppfunna instrument som inte går att visualisera, ibland liknar det svagt något man tror att man hört eller varit med om, men bara nästan.

Maria Zennström

Maria Z:s starka texter inspirerar till rumsskapande ljudarbete, fältinspelningar och fritt lustfyllt improviserande. Ibland liknar det musiken till tecknad film eller skräckfilm. Maria Z har inte skytt de motsträviga ljuden utan snarare glatts åt dem, samtidigt som hon varit mycket noggrann i balansen mellan text och ljud. Vi har båda varit emot ett passivt illustrerande.

Johannes Bergmark

Maria Zennström bodde i Moskva 1982-1992 och är utbildad filmregissör. Debuterade som författare 2001 med "Katarinas sovjetiska upplevelser " på Bonniers. Tilldelades Borås Tidnings stora debutantpris och Svenska Akademiens Kallebergerstipendium.

Johannes Bergmark är musik- och instrumentmakare aktiv på Fylkingen och EMS. Han bygger instrument som han använder i improviserad musik, i musikalisk performance och som material i elektronmusik. Han har gjort text-ljudkompositioner med andra författare och med egna ljuddikter, och använder ofta rösten som ljudmaterial.Kompositioner
Uppdaterad 13 december 2008.
http://www.bergmark.org/envardeloskvinna.html