BE/AE language flag To english version


Communist from Outer Space

för tvåkanaligt band, micro moog, röst, videoprojektion och levande utomjording, 9.40.

Urframförd under konserten ”VALBAR med STUDIO 4:S MÄN OCH HANNA”, Fylkingen Valdagen, Söndag 20 september 1998.

[Communist from Outer Space]
Den fängslade kommunisten från yttre rymden talar med usa:s president Eisenhower.
Under det kalla krigets och den värsta antikommunistiska hetsens tid kraschlandar en fredligt sinnad utomjording i världens rikaste land. Istället för att få hjälp fängslas han av den amerikanska militären som dessutom hemlighåller hans existens för allmänheten. De plågar honom med frågor som syftar till att förstärka usas utsugarekonomi och förtryckar-apparat. Inte konstigt att han nonchalerar deras prat! När han inser deras enkelspårighet försöker han blidka dem med vissa upplysningar i hopp om att bli frisläppt. Han försöker också upplysa dem om att deras uppfattning om samhällskroppen är inskränkt och opraktisk genom att ge exempel från sitt eget liv. (Kanske överdriver han också för att reta dem.) Men istället för att tacka honom sätter de lock på dessa "utopier" som är så lika det kommunistsnack de lärt sig att bestraffa. Han förblir fängslad och hemlighållen och den amerikanska staten visar än en gång sin rasistiska och falska "demokratis" rätta ansikte. [Communist from Outer Space]
Idag som det är val, har ni sett klisterlapparna som påminner om att vi får göra vår röst hörd ca 14 gånger i vårt liv, eller affischen "Finn Fem Fel" på godtyckligt valda valaffischer, kom ihåg att makten inte bara ligger hos parlamentet, det nationella parlamentet. Det finns andra sätt på vilka våra liv, och politikernas, styrs. Hur skulle folk se på sig själva om nationsgränserna försvann? Vad skulle folk välja att göra om de inte behövde tjäna pengar? Vad skulle folk hitta på om de inte förslavades av teknologin utan befriades av den? Hur skulle vi relatera oss till varandra om vi inte hade hierarkiska positioner eller andra privilegier att vinna? Vad skulle hända om tanken styrde istället för plikt och tvång?

Vi kan lätt låta en utomjording säga sådana saker, men det är svårare att säga det själv. Har du försökt?

I det här fallet fick jag ett tomt videoband av min mamma för att kopiera något. Senare upptäckte jag att min lillasyster hade spelat in ett tv-program om utomjordingar som besökte jorden. I detta fanns en beskrivning av en främmande farkost som hade störtat i usa. Jag blev överraskad av utomjordingens beskrivning av dennes samhälle som låg så nära tidiga utopiska socialisters och marxisters beskrivningar av ett framtida kommunistiskt samhälle, och även antydde surrealistiska begrepp om "tankens styrning". Jag spelade in berättelsen från bandet, tog några av de mest intressanta fraserna och upprepade dem tre gånger i början och slutet, och lade även på några "rymdiga" Buchla-ljud på det. I live-versionen kommer utomjordingen in (jag klädd i en hemmagjord utomjordingskostym), skriker ut sin desperation och spelar intensiv MicroMoog. Videoklippet visas också.

Recension på Sonoloco.


Kompositioner
Uppdaterad 1 april 2015.