ACROBATIC MUSIC

 

Cirkusmusik??? — Musikcirkus???

Luftsensation!

Lodrätt lindans i korsningen mellan fiol och trapets!

Svävande grundforskare med grodögon.

Spindlar i sina nät med musik som lockbete — vem vet vad de fångar upp?

Navelsträngar från himmelen, gudarnas marionetter.

Sågens underliga sång, som låter luften sjunga.

[Acrobatic Music]

Acrobatic Music

bildades 1995 i Moss, Norge, med Johannes Bergmark från Stockholm och Terje Mentyjærvi från Kirkenes, Norge. Musikerna möttes genom sin utbildning till instrumentbyggare på Musikk Instrument Akademiet i Moss. Från skiftande bakgrunder har de mötts i nyfikenhet och leklust för att skapa en multiinstrumental och scenisk improvisationsmusik med gycklarattityd. De utforskar nya materials möjligheter och gör egna ovanliga instrument, men spelar också såg-duo.

De skapar vackra, fantastiska och komiska scenhändelser. Många av deras nummer kan beskrivas som happening eller gyckleri, där vad som helst kan hända — delvis improviserade gags där oförväntade föremål behandlas som om de vore musikinstrument, slapsticknummer varvas med akrobatisk involvering i instrumenten.

Ett par exempel: Slipskonserten, klassisk slapstick-komik med nya vändningar. En konsert för två stråkspelare i tre delar: 1: Andante maestoso, 2: Adagio romantico (så romantisk och rörande som en stråkkonsert kan vara), 3: Prestissimo energico (musikerna pressar sina instrument långt utöver gränsen för det tillåtna, med stor fara för publik och möblemang).

Duo med besträngade stigbyglar: detta instrument är gjort av stigbyglar som hänger från taket i pianosträngar. Musikerna står i dessa stigbyglar hängande i luften, med en resonanslåda på bröstet, som strängarna passerar genom. Strängarna är fria för stråkspel och slag med skinnklädda träklossar. De svävande, långklingande, dundrande bastonerna och intensivt visslande övertonerna är lika fascinerande som den omöjliga synen av detta musikaliska cirkusnummer. Vi spelar med skyddsglasögon, vilket kanske är onödigt, men vi tycker om denna astronautiska eller grodmanslika syn. Detta nummer har uppträtt i Stella Polaris föreställning Tundals Visjon och är en del av Jaga Jazzist's större projekt.

Acrobatic Music har planer på nya kroppsinvolverande instrument och videoprojekt.

En föreställning kan skräddarsys för en speciell lokal och ett speciellt tillfälle.

 

Vi sier selv:

"De unge artisterne står for kveldens absolutte høydepunkt, med en fantastisk melange-akt. De kombinerer praktfull kroppsbeherskelse med spenning, originalitet og eleganse. Utgangspunktet for dette utrolige luftnummeret er musikalitet kombinert med kroppsbeherskelse og forskertrang."


Kontakta Acrobatic Music!

The Bergmark Welcome Page

Uppdaterad den 21 augusti 2008.

http://www.bergmark.org/acrobatic.html